Neden Modülasyonlu Kombi ?
NEDEN MODÜLASYONLU KOMBİ ?
Modülasyon çok basitçe kombi kapasitesini o anki ısı ihtiyacına göre otomatik olarak ayarlaması demektir.
Kombilerin modülasyon özellikli olması son zamanlarda gerek tüketicilerin gerekse pazarlamacıların dilinde yer edinmeye başlamıştır. Bunun sebebi modülasyon yapabilen kombilerin doğalgaz faturasından tüketicileri ciddi anlamda tasarruf ettirmesidir. Modülasyon, düzenleme, ayarlama anlamına gelmektedir. Modülasyon nedir sorusuna verilebilecek en güzel cevap da kesinlikle manasında gizlidir. Konfor ve tasarruf için kombiyi ayarlar ve ani tepkiler ile değil yumuşak geçişler ile çalışmasını sağlar.
Şöyle ki; Termometre evinizin içindeki sıcaklığı 18C ° okuduğunu düşünürsek, kombinizin oda kumanda cihazında da eviniz için ihtiyacınız olan sıcaklığı 21 C° olarak belirlediğinizi düşünelim. Kombi ilk yanmaya başladığında radyatörlere 60 C° sıcaklıkta su gönderiyorsa, mevcut oda sıcaklığı (18 C°) sizin istemiş olduğunuz sıcaklık değerine (21 C° ) yaklaştıkça kombi radyatörlere göndermiş olduğu suyun sıcaklığını kademeli olarak (60 C°) kısmaya başlar. Yani oda sıcaklığı 18C° de iken radyatörlere giden suyun sıcaklığı 60C° ise Oda sıcaklığınız 19C ° ye çıkarsa radyatörlere giden suyun sıcaklığı belki 50 C° veya daha düşük Dolayısıyla kombide yanan gazdan dolayı oluşan alev boyu kısalacak, haliyle yanan gaz miktarı düşecek. 20.000 k.Cal/h kapasiteli kombi kapasitesini belki de 18.000 k.Cal/h e düşürecek. Oda sıcaklığınız 20C ° ye çıkarsa radyatörlere giden suyun sıcaklığı belki 40 C° veya daha düşük Alev boyu daha da azalacak. Kombi kapasitesi belki de 12.000 k.Cal/h kapasiteli olacaktır. Oda sıcaklığınız 21C ° ye ulaştığında ise kombi radyatörlere sıcak su gönderimini durduracaktır.
Eviniz ısı kaybettiği zaman evin içindeki sıcaklık 21C° nin altına düştüğünde oda kumanda cihazı mevcut sıcaklık değerini kombi beynine gönderecek ve kombi beynindeki özel yazılım sayesinde 21C° nin altına düşen oda sıcaklığı tekrar 21C° ye çıkarabilmesi için radyatörlere göndermesi gerekecek suyun sıcaklığını belirleyecektir. Kombi radyatörlere belki de 30C° – 35 C° de sıcak su gönderecek ve tekrardan oda sıcaklığını 21 C° ye çıkaracaktır. Yani kombi ilk yanmaya başladığındaki gibi radyatörlere sürekli 60C° sıcaklıkta su göndermeyecek, ihtiyaca göre alevin boyunu otomatik olarak ayarladığı için, kombi sürekli dur kalk yapmayacaktır.
Modülasyon özetle kombinizin kapasitesini ihtiyaç olmaması halinde düşürmesi anlamına gelir. Modülasyon özelliği kombilerin sürekli maksimum düzeyde çalışmak yerine optimum düzeyde çalışmasını sağlar. ... Örneğin 1:10 modülasyon, 24 kW'lık bir kombinin kendini 2,4 kW'a kadar kısabilmesine anlamına gelir.
Modülasyonlu Kombinin Avantajları Neler?
Modülasyon özelliği olan bir cihaza sahipseniz doğalgaz faturasından konforunuzdan ödün vermeden tasarruf edebilirsiniz. “Modülasyon nedir?” sorusunda ilk akla gelen her zaman bu özellik olmalıdır. Uzun ömürlü ve servis destekli cihazları tercih ederseniz uzun yıllar sorunsuz bir şekilde kullanırsınız.
Modülasyonlu Kombi Alırken Nelere Dikkat Edilmeli?
Kombilerin fan, gaz valfi, termostat gibi parçalarında modülasyon özelliği bulunabilmekte. Bu parçalar sahip oldukları modülasyon özelliği sayesinde ani tepkiler yerine yumuşak geçişlerle yani aç-kapa mantığı ile değil kapasite ayarı ile çalışıyor. Burada ki en önemli husus bir kombiye tamamen modülasyonlu demenin doğru olamayacağıdır. Kombinin kendisi değil sahip olduğu parçalar da modülasyonlu olabilir. Yer alan her modülasyonlu parça kombinin verimli çalışmasına ve evinizde konforun artmasına katkı sağlar. Bu yüzden kombi alacağınız zaman “bu kombi modülasyonlu mu?” sorusu yerine “kombinin hangi parçaları modülasyonlu?” sorusunu yöneltmek daha doğru olacaktır. Böylece almak istediğiniz kombi ile alakalı hem daha detaylı bilgiye sahip olursunuz hem de satıcıyı bilgisi yönünden test edersiniz.
- Gaz Valfi Modülasyonu
Konfor için olmazsa olmaz özelliklerden biri olan gaz valfi modülasyonu kombiye verilen doğalgaz miktarının ayarlanması görevini yerine getirmektedir. Duş sırasında suyunuzun sürekli istediğiniz sıcaklıkta olmasını sağlayan özellik gaz valfi sayesinde gerçekleşir. Kombinizin modülasyon limiti %20 ve altına düşme potansiyeline sahip ise daha konforlu bir duş alabileceğiniz söylenebilir.
Yoğuşma özelliği olmayan bir kombi tercih ettiğinizde gaz valfi modülasyonu fan modülasyonu ile birlikte çalışacağından verime fazla bir katkısı olmayacaktır. Yanma verimine fazla bir katkı sağlanamayacağından suya aktarılan ısı da fazla etkilenmeyecektir. Yoğuşmalı kombi “soğuk olursa verimde olur” prensibi ile çalıştığı için düşü kapasitelerde ihtiyacı kadar çalışması önem arz eder. Kombini ihtiyacı azalırsa valf kendini ayarlar ve kapasitesini düşürür. Su sıcaklığı en düşük seviyelerde seyreder ve yoğuma verimi sayesinde daha fazla ısı geri kazanılmış olur.
- Fan Modülasyonu
Hemen hemen her kombide fan modülasyonu yapılır. Fan modülasyonuna sahip olamayan eski teknolojiye sahip kombilerden mutlaka uzak durun. Mevcutta kullandığınız kombi bu prensipte değilse en kısa zamanda değiştirmenizde fayda var.
Doğalgazında yanması için hava gerekmektedir ve bu havanın sirkülasyonunu da fan sağlamaktadır. Fanın hızı yanma odasına girecek olan havanın miktarını belirlemektedir. Yanma sırasında maksimum verime ulaşabilmek için bu havanın miktarı doğru ayarlanmalıdır. Eğer yanma odasına az hava çekilirse bu yakıtın yanmadan atılmasına sebep olur. Çok hava çekildiği durumda ise havanın içinde bulanan azot yanma sırasında ortaya çıkan ısının bir kısmını soğutur. Bu ihtimallerden sakınmak için tek yapılması gereken fanın hızını ayarlayarak içeri alınan hava miktarını dengelemektir. Buradan anlaşılacağı üzere fan modülasyonu verimlilik için olmazsa olmaz özelliklerden biridir.
- Termostat Modülasyonu
Termostatın kendisi modülasyon yapmaz ancak hava sıcaklığını algılama özelliği sayesinde kombiyi kumanda eder. Bu sayede aç-kapa prensibi ile çalışan termostatlar oda sıcaklığı belli bir derecenin altına düştüğünde kombiyi çalıştırır,